Wednesday, February 23, 2011

ARTIKEL-KEAJAIBAN AIR


Keajaiban Air
Tahukah anda bahawa air meliputi 70 peratus daripada permukaan bumi. Air juga boleh berada dalam tiga benuk iaitu pepejal (ais), cecair (air) dan gas (wap). Pada dasarnya setiap orang memerlukan air untuk terus hidup.
Banyak penyakit dapat disembuhkan melalui air. Oleh itu, kita digalakkan minum lapan gelas besar air setiap hari. Ini bukan sahaja membantu meyegarkan badan dari terhidrat malah menjadi sebab kesembuhan banyak penyakit.
Antara penyakit yang dapat disembuhkan ialah sakit kepala, haid yang tidak teratur, kegemukan, radang selaput lendir, gangguan jantung, sembelit, batuk dan banyak lagi. Dengan minum air yang banyak, usus akan bekerja dengan lebih efektif lagi dan membentuk darah baru.
Darah merupakan perkara yang terpenting dalam menyembuhkan penyakit dan memlihara kesihatan.

7 Keajaiban Air Kepada Manusia:               
         i.            Menambahkan kekuatan tenaga.
       ii.            Meningkatkan keupayaan mental dan fizikal.
      iii.            Membuang toksin dan bahan-bahan yang tidak diperlukan badan.
     iv.             Menyihatkan kulit dan membuatkannya berseri.
      v.            Melegakan sakit kepala.
     vi.            Memperbaiki sistem pencernaan.
   vii.            Menyeimbangkan pH badan.

Terapi Air:       
Terapi air merupakan salah satu kaedah yang diamalkan dalam perubatan sejak dahulu lagi. Ini kerana cara ini dilihat lebih murah dan berkesan dalam merawat pelbagai jenis penyakit. Air berkesan merawat penyakit dengan izin Allah.
Sebagai contoh jika merawat pesakit yang kena gangguan biasanya bila mereka minum air yang didoakan,bermacam-macam ragam yang dapat diperhatikan. Antaranya sakit-sakit di tempat-tempat tertentu, lenguh badan, ada yang enggan membuka mulut dan kena paksa minum, ada yang menjerit dan sebagainya. Antara keajaiban air ni rupa-rupanya dapat merakam percakapan kita, kalau baik kita cakap maka baiklah jadinya dan kalau jahat percakapan kita maka jahatlah jadinya.
Ini telah dibuktikan penemuan hasil kajian saintifik oleh Dr. Masaru Emoto seorang “pakar air” dari Jepun. Penemuan oleh Dr Masaru Emoto ini sungguh menakjubkan. Beliau membuktikan bahawa susunan molekul-molekul air boleh berubah mengikut apa yang diucapkan ke atas air tersebut. Ustaz Abdullah Mahmud yang pernah berceramah di Surau Wisma Telekom Semarak, pernah menceritakan penemuan ini. Beliau memaklumkan bahawa beliau telah mengikuti satu seminar yang disampaikan oleh seorang pakar air dari Jepun di Hotel Istana. Dalam seminar itu, mereka telah ditunjukkan melalui slaid, contoh-contoh air yang dilihat daripada mikroskop khas. Sumber air ini diambil daripada laut, sungai, empangan, perigi dan sebagainya. Ada pelbagai bentuk, daripada rupa cantik bercahaya seolah-olah seperti berlian hinggalah ke ‘hodoh dan mengerunkan” seperti rupa jin bertelinga besar, bertanduk dan sebagainya.
Suatu ketika, apabila ditunjukkan “rupa air yang cantik bercahaya,” molekulnya tersusun cantik, seperti berlian bersegi-segi, bersinar-sinar, berwarna-warni melebihi 12 warna, para hadirin telah disoal pakar air tersebut tentang asal usul sampel air itu. Salah seorang hadirin meneka, itu mungkin air Zam-Zam. Dan sememangnya telah disahkan benar oleh pakar air tersebut. Kemudian beberapa hadirin dipilih untuk membuat kajian. Di atas pentas, mereka dikehendaki membacakan sesuatu ke atas air mineral masing-masing. Lalu salah seorang hadirin dikehendaki menunjukkan hasil kajiannya. Apabila ditunjukkan di skrin kelihatan molekul air itu membentuk seolah-olah seperti tokong cina ( dengan janggut yang panjang dan perut buncit ).
Apabila tiba giliran Ustaz Abdullah, air tersebut dibacakan surah Al-Fatihah, Selawat dan ayat Kursi, maka apabila dipaparkan di skrin kelihatan molekulnya seperti berlian yang berkilau-kilau, cantik bercahaya. Kemudiannya beliau disuruh membaca sebarang ayat atau kata-kata yang tidak elok, maka ternampaklah di skrin molekul air itu berubah menjadi seperti sel-sel barah.
Banyak hadis dan ayat-ayat Quran, yang menceritakan fenomena ini. Air juga merupakan makhluk Allah yang bernyawa. Dengan keizinan daripada-Nya, ia mampu menyembuh dan memudaratkan seseorang, kerana dalam Islam ada kaedah-kaedah tertentu yang menggunakan air, untuk berikhtiar mengubati penyakit. Salah satu daripadanya mengunakan air penawar, atau dalam bahasa mudahnya air jaz, para imam.
Berikut ialah contoh-contoh air yang dilihat daripada mikroskop khas, yang telah didedahkan dengan pelbagai situasi “suara dan kata-kata” seperti yang dibuktikan oleh Dr Masaru Emoto melalui kajiannya.              
 Contoh molekul air yang terbentuk bila dibisikkan kata yang baik kepadanya:           


 
Contoh molekul air yang terbentuk bila dibisikkan perkataan yang buruk kepadanya:Inilah satu keajaiban Allah s.wt yang menciptakan sesuatu yang menakjubkan. Bayangkan kalau air itu diucapkan kalimah Allah s.w.t. tentulah lagi berkilaulah cahaya molekulnya.

11 comments:

 1. Subhanallah...MashaALLAH...
  alangkah indah dan cantiknya ciptaanNYA...
  Ajaib tapi inilah bukti kekuasaanNya...
  Sains dan agama,banyak perkaitannya...

  ReplyDelete
 2. setiap apa yang diciptakan oleh ALLAH ada manfaatnya..

  ReplyDelete
 3. betapa hebatnya ciptaan Allah yang bernama 'air' ini....

  ReplyDelete
 4. klu keluar pg mana2 selalu nmpk org cina je suka bawk air dlm bekas besa...org melayu kurng sedikit..sedangkan minum air dgn byk dpt membuang bendasing yg terdapat dlm badan..

  ReplyDelete
 5. sangat hebat molikul air boleh berubah mengikut bisikan orang..menarikk!

  ReplyDelete
 6. Subahanallah, ini satu lagi bukti keagungan Allah SWT, jd tak ada alasan lagi untuk kita tidak beriman kepada ALLAH.....

  ReplyDelete
 7. subhanallah...tidak ternilai nikmt y Allah berikn...

  ReplyDelete
 8. salah 1 kebesaran Yang Maha Kuasa melalui kejadian air..sebagai manusia sudah menjadi tanggungjwb kt bersama menghargai dan mensyukuri setiap nikmat yg diberikan..

  ReplyDelete
 9. air+udara+cahaya= hidup/makanan/kerja

  ReplyDelete
 10. sokong hijau.....betapa pentingnya ketiga2 kompenen tersebut....

  ReplyDelete
 11. tumbuhan tanpa air yang berterusan akan menyebabkan tumbuhan itu layu kekeringan dan akibatnya, ia akan mati...begitu juga dengan kita....jadi manfaatkanlah ai dengan sebaik-baiknya....

  ReplyDelete